2013-11-04 10:45:50• hírek • Szatmár.ro

Vénig László fotóművészre emlékeztek

Nagyszabású rendezvényt tartott az idén elhunyt Vénig László fotóművész tiszteletére vasárnap a nagykárolyi Castellum Fotósklub, valamint a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság. Vasárnap töltötte volna be 83. életévét.

A megemlékezés délután 2.30 órakor kezdődött a fotóművész lakhelyén kihelyezett emléktábla felavatásával. Az eseményen Hágó Attila Nándor, múzeumigazgató, egyben a fotósklub egyik alapító tagja köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bogdan Georgescuval, a kulturális igazgatóság vezetőjével közösen lehúzták a leplet az emléktábláról, amelyet a szervezők, valamint a jelenlévők közül többen is megkoszorúztak.

Ezt követően az egybegyűltek a Rozália temetőbe vonultak, ahol elhelyezték a kegyelet koszorúit Vénig László síremlékénél.

A rendezvény a Károlyi-kastély lovagtermében folytatódott az In memoriam Vénig László emlékkiállítás megnyitójával. Emil Gherasim zeneszerző, gitárművész egy pszichedelikus rágával (a rága az indiai klasszikus zene előadási műfaja) fogadta a közönséget, majd Bogdan Georgescu, Tóth István, a nagyváradi Tavirózsa Fotóklub és a Nagyváradi Euro Foto Art Szövetség elnöke AFIAP fotóművész, Doboş Titus fotóművész, Sróth Ödön, a nagykárolyi Kaffka Margit Kulturális Társaság elnöke, Hágó Attila Nándor, illetve Imecs Magdó Eszter művészettörténész, Vénig László unokája emlékezett a fotóművészre.

Ezt követően egy megható pillanatra került sor, ugyanis Ritli Róbert fiatal grafikusnövendék egy Vénig Lászlóról készített grafikát adott át az elhunyt fotóművész feleségének. A megnyitón Szűcs József, a Nagykárolyi Művelődési Központ könnyűzenei szakának vezetője, valamint tanítványai, Latiş Larisa és Nagy Anita adtak elő egy-egy dalt.



A jelenlévők ezután átvonultak a kiállítóterembe, ahol Vénig László fényképei mellett, volt kollégái - Bogáti Péter, Franz Ritzmann, Doboş Titus, Cziker András, Lázin Csaba -, valamint a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub művészeinek alkotásait is megtekinthették.

Vénig László 1930. november 3-án született Tasnádon, tanulmányait is a Dél-szatmári kisvárosban kezdte, majd Zilahon, Nagykárolyban és Szatmárnémetiben folytatta, faipari technikus végzettséggel rendelkezett. Nyugdíjazásáig a Nagykárolyi Ipari Iskolában dolgozott.

A fényképezéssel 1960-tól foglalkozott. 1962-ben tagja lett a Román Fotóművészek Szövetségének, ezt követően kiállított Kolozsváron, Brassóban, Temesváron, Iaşi-ban, Szebenben, Bukarestben, Nagyváradon, Craiován és Csíkszeredában.1970-ben megalakította a nagykárolyi Május 9 Fotóklubot, amelynek elnöki posztját 1985-ig, tehát 15 éven keresztül töltötte be. Ebben az időszakban kétévenként országos fotókiállítást szervezett Interklub néven. 1976-ban a Román Fotóművészek Szövetségének ajánlására megkapja az Artiste Federation Internationale de L'art Photographique (AFIAP) címet.

1994-től a nagyváradi „Tavirózsa" fotóklub aktív tagja volt, emellett alapító tagja volt a nagykárolyi Provinciart kulturális csoportnak is. 1995 megkapta a Szatmár Megyei Tanács kulturális díját, majd2010 január 11-én az EAAFR díjat (Excelenţe ale Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România). A 2011-es Villa Karul Fesztivál keretében a Nagykárolyi Városi Tanács érdemdiplomát adományozott számára. 2012-ben néhány fiatal fényképész társával közösen alapították meg a nagykárolyi Castellum fotóklubot.

Egyéni kiállításai: Nagykároly, Szatmárnémeti, Bukarest, Craiova, Nagyvárad és Budapest. A nagyváradi fotóklub „lépések a fényben" gyűjteménye részekén bemutatták fotóit több mint 100 kiállításon Európában, Újzélandon, Délamerikában. Különböző nemzeti kiállítások résztvevője és zsűritagja volt. Tiszteletbeli tagja több Romániai Fotóklubnak.



Sok nemzeti és nemzetközi Szalon résztvevője volt, ahol számos díjal jutalmazták, egyes képei megjelentek különböző hazai és külföldi folyóiratokban, könyvekben, újságokban 74 évesen áttért a digitális technikára, kiállított képei szinte a fotóművészet összes ágait összefogják: esszék, szociofotók, tájképek, portrék, aktok stb. Vénig László 2013. május 31-én távozott az élők sorából. Nyugodjék békében!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: